chinese-loempias

Chinese loempia’s maken

Ben jij dol op Chinese loempia’s maar ga je liever niet naar de lokale Chinees? Dan kan je met dit recept de Chinese loempia’s helemaal zelf maken. De Chinese loepia’s, ook wel Dim Sum genoemd, kenmerken zich doordat ze relatief klein van stuk zijn en gevuld zij met groenten en kip. De loempia’s zijn het lekkerst met een zoetzure saus.

Totale duur bereiding Chinese loempia’s: 1 uur en 15 minuten

Wat heb je nodig?

  • 270 gram filodeeg (6 vellen)
  • 1 eetlepel sherry (dry)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 150 gram taugé
  • 220 gram waterkastanjes uit blik
  • 300 gram kipfilet (in kleine stukjes)
  • 4 bosuien (dunne ringen)
  • 2 wortels (grofgeraspt)
  • 1 courgette (grofgeraspt)
  • 220 gram bamboescheuten uit blik (uitgelekt, fijn gesneden)

 

Hoe maak je Chinese loempia’s?

De bereiding van Chinese loempia’s zal hier in zeven verschillende stappen worden uitgelegd.

  1. Neem een koekenpan en verhit daarin de olie (plantaardig + sesam) op middelhoog vuur. Hierin de kleine kipstukjes bakken totdat ze halfgaar zijn.
  2. Roerbak de bosuien, wortels en courgette er door heen. Zet de deksel op de pan en laat dit mengsel circa vier minuten staan.
  3. Bij stap 3 schep je de 150 gram taugé, bamboescheuten en waterkastanjes door het mengsel met kip. Vervolgens weer circa 5 minuten laten staan met de deksel er weer op ( wel af en toe doorroeren). Als de tijd er op zit, voeg aan dit mengsel dan de sojasaus, sherry en zout toe. Haal de koekenpan van het vuur.
  4. De Chinese loempia gaan niet in een frituurpan maar in de oven. Verwarm de oven voor op ongeveer 190 graden.
  5. Haal het filodeeg uit elkaar en vervolgens leg je de losse op elkaar. Ieder vel snij je in drie repen met een afmeting van ongeveer (16 bij 24 cm). Als je dit gedaan hebt, dan heb je 18 repen. Leg deze op elkaar en dek ze af met aluminiumfolie.
  6. Nu komt het echte werk. Pak 1 reep filodeeg en schep een eetlepel van het kipmengsel op 1 uiteinde ( laat een rand vrij langs de onderkant). Vervolgens klap je de lange kanten over de vulling en rol je de deeg op. Het uiteinde moet je bestrijken met olie zodat de rolletjes kunnen worden afgesloten en goed dichtvouwen. Met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat leggen en lichtjes insmeren met wat olie. Procedure herhalen voor resterende 17 loempia’s.
  7. Bak de loempia’s in ongeveer 13 minuten totdat ze goudbruin en krokant zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>