krokett

Hollandse kroket zelf maken

Wil jij graag zelf je eigen Hollandse kroket maken? Dan lees je hier precies hoe je dat moet doen. Naast dat je zelf gemaakte kroketten erg lekker zullen smaken, is het ook nog eens erg leuk om te doen. Vroeger weren kroketten altijd zelfgemaakt maar tegenwoordig is een ritje naar de plaatselijke snackbar of supermarkt snel gemaakt. Tijd om de zelfgemaakte kroket weer terug te halen.

Totale duur bereiding Hollandse kroket: 1 uur en 45 minuten

Wat heb je nodig:

 • 600 gram gaar soepvlees (fijn gesneden)
 • 1 gesnipperd ui
 • 60 gram boter
 • 60 gram bloem
 • 0,5 liter bouillon
 • peper & zout
 • extra bloem voor het paneren
 • losgeklopte eieren
 • paneermeel

Hoe maakt je de Hollandse kroket?

De bereiding van de Hollandse kroket wordt onderstaand in een paar simpele stappen uitgelegd.

 1. Als eerste maak je de roux. Smelt de 60 gram boter en voeg al vrij vlot 60 gram bloem erbij. Roeren totdat je een pap hebt. Fruit de ui in de boter tot glazig. Houd het vuur laag en blijf alsmaar roeren, totdat de bloem een paar minuten heeft gegaard. Vervolgens ga je langzaam de bouillon toevoegen. Zodra het eerste beetje vloeistof in de pan valt, verandert het pap in deeg. Om klontjes te voorkomen moet je goed blijven roeren. Als het eerste beetje bouillon volledig is opgenomen door de boter en de bloem, dan giet je weer een klein beetje bouillon erbij. Dit proces moet je even herhalen en je kunt steeds een beetje meer bouillon toevoegen. Belangrijk is om goed te blijven roeren en iedere keer te wachten totdat de bouillon heeft geprutteld.
 2. De roux is klaar. Nu ga je het fijn gehakte vlees aan de roux toevoegen. Daarna moet het afkoelen en bewaar je het zo lang in de koelkast. Als het volledig is afgekoeld mag het uit de koelkast gehaald worden en ga je met je handen lange ronde staven maken van de ragout.
 3. Bij stap 3 ga je het ragout paneren. Je pakt 3 diepe borden, het ene bord vul je met bloem, de tweede met losgeklopt ei en de derde met paneermeel. De staven ragout haal je door alle drie de borden. Belangrijk is dat de kroketten volledig gepaneerd moeten zijn. Als de kroketten klaar zijn moeten ze even een half uur in de koelkast.
 4. De kroketten zijn om klaar om in de pan te gaan. De frituurpan stel je in op circa 180 graden en de kroketten mogen ongeveer 4 minuten in de pan. Hoe dikker de kroketten, hoe langer ze in de pan moeten.