mayonaise

Mayonaise zelf maken

Als je toch bezig bent op alle snacks zelf te maken, dan is wel zo lekker om daar dan ook een zelfgemaakte mayonaise bij te serveren. Het maken van mayonaise kost je relatief weinig tijd, en je zult het verschil met een gewone mayonaise bij de lokale supermarkt vandaan direct proeven. Zelf mayonaise maken is ook nog eens veel gezonder

Totale bereidingstijd voor het maken van mayonaise: 20 minuten

Wat heb je nodig?

 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel dijonmosterd
 • 1 theelepel witte wijnazijn
 • 200 ml zonnebloemolie
 • Zout
 • Witte peper
 • 2 theelepels citroensap

Hoe maak je mayonaise?

Het maken van mayonaise wordt in hieronder in een aantal simpele stappen uitgelegd. Voordat je begint is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

 1. Als eerste stap ga je de eieren splitsen. Je hebt namelijk voor het maken van mayonaise alleen de dooiers nodig.
 2. Leg een kom op een vochtige doek zodat het niet kan schuiven. Vervolgens vul je de kom met de dooiers, dijonmosterd, peper, zout en azijn.
 3. Doe de olie in een maatbeker. Nu ga je druppel voor druppel de zonnebloemolie toevoegen aan het mengsel in de kom. Tijdens het toevoegen van de olie, roer je met je andere hand door het mengsel. Op het moment dat de saus dik wordt mag de olie iets sneller worden toegevoegd. Belangrijk: goed blijven roeren totdat alle zonnebloemolie is toegevoegd.
 4. De laatste stap is het toevoegen van citroensap. Roer de citroensap goed door de mayonaise. Je kunt de mayonaise eventueel verder op smaak brengen door extra peper en zout toe te voegen. De mayonaise is nu klaar en kan in de koelkast !

 

Tip: mocht het schiften van de mayonaise niet goed zijn gegaan dan hoef je niet direct alles in de vuilnisbak te gooien maar kan je proberen een druppel kokend water toe te voegen om het mengsel weer te mengen.